gorzka_czekolada_a_twoj_mózg

Gorzka czekolada a Twój mózg

jedz_gorzka_czekolade_codziennieW przeprowadzonym na Uniwersytecie L’Aquila badaniu naukowcy przeanalizowali wpływ spożywania czekolady na mózg. Brano pod uwagę zarówno efekt krótkoterminowy (co dzieje się z mózgiem zaledwie kilka minut po zjedzeniu czekolady), jak i w długim okresie (co dzieje się, jeśli spożywasz czekoladę codziennie przez wiele lat).

Rezultaty okazały się tak przekonujące, że zasugerowano, aby „codziennie jeść kawałek gorzkiej czekolady”.

Stwierdzono, że dzięki czekoladzie:

Poprawia się pamięć: w kilka godzin po zjedzeniu gorzkiej czekolady badani wykazywali się lepszą pamięcią świeżą (trwającą do kilkunastu minut po poznaniu informacji). Osiągali lepsze wyniki w testach na pamięć i byli w stanie bardziej precyzyjnie wykonywać polecenia przekazywane ustnie.

Łatwiej pokonuje się niewyspanie: zjedzenie czekolady po nieprzespanej nocy niweluje upośledzenie funkcji poznawczych. Osoby, które spożyły czekoladę, nie cierpiały z powodu wolniejszego myślenia, pogorszenia pamięci i braku płynności mowy, które zwykle pojawiają się, kiedy jesteśmy pozbawieni wystarczającej ilości snu.

Wzmacnia umysł, zwłaszcza u seniorów: najlepsze efekty poprawy pamięci dzięki czekoladzie obserwowane były wśród starszych osób cierpiących na nieznaczne pogorszenie funkcji poznawczych. Wszystkie grupy wiekowe odnoszą korzyści, jednak poprawa wyników testów pamięci była najlepiej widoczna wśród osób w dojrzałym wieku.

Inne zaskakujące właściwości

gorzka-czekolada-obniza-cisnienieCzekolada jest pełna korzystnych dla zdrowia flawonoidów, przeciwutleniaczy i polifenoli. Ale mówimy jedynie o gorzkiej czekoladzie. Nie o białej czy mlecznej, które nie zawierają zbyt wielu zdrowych flawanoli. Za to mają w składzie zwykle mnóstwo cukru i sztucznych dodatków.

Dotychczasowe badania wykazały, że spożywanie około 30 g gorzkiej czekolady dziennie przynosi korzyści zdrowotne nie tylko dla mózgu.

Zapobiega chorobom serca: badanie przeprowadzone na ponad 5 tysiącach mieszkańców Szkocji dowiodło, że u osób, które jadły gorzką czekoladę częściej niż 5 razy w tygodniu, ryzyko zapadnięcia na choroby serca było aż o 42% mniejsze.

Zmniejsza stany zapalne: stany zapalne mogą prowadzić do bardzo poważnych problemów, takich jak nadciśnienie, cukrzyca czy choroby serca. Badanie przeprowadzone we Włoszech pokazało, że osoby, które jadły gorzką czekoladę raz na trzy dni, miały średnio o 27% niższy poziom białka C-reaktywnego, które stanowi wskaźnik występowania stanu zapalnego w organizmie.

Obniża poziom stresu: Szwajcarscy naukowcy stwierdzili, że spożywanie 40 g gorzkiej czekolady dziennie przez 2 tygodnie obniżyło poziom kortyzolu we krwi. Zbyt wysoki poziom kortyzolu, nazywanego także hormonem stresu, może zaburzyć prawidłową gospodarkę hormonalną. Powoduje również wzrost stanów zapalnych i może przyczyniać się do podwyższenia ciśnienia krwi.

gorzka_czekolada_terra_eticaAby w pełni korzystać z dobrodziejstw czekolady, pamiętaj, aby kupować tę organiczną z co najmniej 70% zawartością kakao. Im wyższa zawartość kakao, tym więcej flawonoidów i lepszy efekt prozdrowotny.

Polecamy w naszym sklepie gorzką czekoladę firmy Terra Etica, która posiada aż 98% zawartości kakao i jest w pełni BIO

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Shopping Cart